Dolors Collell i Lourdes Giner,
Directora i secretària dels SSTT del Dep. D’Ensenyament de Manresa
Àngel Mejías,
Escultor i professor de EVP
Institut Serra de Noet de Berga

 

 

INTRODUCCIÓ

-10è aniversari de la creació dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Manresa. 2009-2019

– Encàrrec d’un mural a la sala d’actes per commemorar aquest fet. Temàtica: la docència.

– Autor: Àngel Mejías Lucena, en col·laboració des del Institut Serra de Noet de Berga.

 

ICONOGRAFIA I SIMBOLOGIA DEL MURAL:

 

  1. A) LECTURA DENOTATIVA:

-1. Mural d’11 metres de llarg per 2 metres d’alt

-2. Tècnica: relleu amb cartró

-3. Iconografia: escena de 13 figures al voltant d’una taula d’un aula d’ensenyament contemporani, treballant per projectes, escola inclusiva, multidisciplinar, etc.

-4. Durada: 1 mes

-5. Autoria: coordinació Àngel Mejías i ajudants molts companys dels SSTT

 

  1. B) LECTURA CONNOTATIVA. EL PERQUE DE LES COSES:

-1. Donat que la sala és àmplia i blanca, l’elecció del cartró ha sigut d’una tonalitat fosca per omplir l’espai de manera contundent.

-2. No m’agrada l’evidència. Ja que desenvolupem una obra figurativa, no cal donar massa mastegat a l’espectador tota la informació. L’aparença és d’un gran mosaic de rajoles marrons. Com un gran puzle on s’hagi d’endevinar certes formes i certes intencions.

-3. El treball en equip sortit de la vostra col·laboració, no solament ha agilitzat el temps d’execució, si no que ha fomentat un ambient de germanor entre els treballadors de la vostra/nostra empresa al formar part d’una obra artística, que romandrà a la casa i podran/podreu veure sempre que vulguin.

-4. La simbologia (d’esquerra a dreta):

  1. a) EL FONS. És una xarxa modular influència del Op-art de Victor Vasarelli, on interpreto una espècie de molí de vent de 4 aspes que es repeteix infinitament, recreant la metàfora de la propagació de l’ensenyament a tot arreu.

  2. b) TAULA I RÈTOL. Volem representar l’Escola Inclusiva, el treballar per Projectes, utilitzant mètodes interdisciplinars on els grups d’alumnes es poden bellugar lliurement d’un projecte a un altre. Amb una macro-taula oberta sense fissures representant la solidesa que ha de tenir un Sistema Educatiu. I tocant de peus al terra, on tots els personatges aprofiten el títol del quadre precisament com a línia de terra per subjectar-se.

  3. c) EL PRIMER GRUP D’ALUMNES envolten mig món : podria ser Geografia i Història.

Les Llengües es consideren implícites en tots els elements.

  1. d) EL SEGON ELEMENT és un ordinador sol, on els alumnes li donen l’esquena. Vol dir que les tecnologies són present i futur però que també els alumnes han de saber prescindir d’elles.

  2. e) UN CARTABÓ, matemàtiques i geometria.

Aquí un dels personatges té una “S” al pit, representa als alumnes singulars. Atenem a la diversitat per dalt i per baix.

  1. f) LIRA, PALETA DE COLORS I PINZELL I PILOTA DE BÀSQUET. Àmbit d’expressió: Música, Educació Visual i Plàstica i Educació Física.

  2. g) UN PONT I UNA PROVETA. Arquitectura, Física i Química

  3. h) BALANÇA. En últim terme he ficat una balança custodiada per un adult, en referència al professorat, a l’administració i a la inspecció que en definitiva han d’obrar en justícia a l’hora de fer la feina.

 

COMIAT

Sóc conscient que l’ensenyament és molt ampli i segur que m’he deixat per representar alguns companys com els mòduls d’aprenentatge d’oficis, o el personal PAS, però de ben segur que m’entendran tots aquells que no es troben directament, doncs en certa manera també hi són inclosos indirectament dins l’obra. Una salutació ben cordial per tots ells. Espero que l’art democràtic que intento fer sigui del vostre gust i enteniment.

 

Àngel Mejías Lucena
Cal Marçal, 19 de març de 2019
MURAL DEPARTAMENT EDUCACIÓ. MANRESA
« de 2 »